Najpyszniejsze Pączki

przez PlanetaSue
1 komentarz

Najpyszniejsze pączki są od babci Isi. Temat nie podlega dyskusji. A że ja chytra nie jestem, dzielić się lubię, to się dzielę, przepisem właśnie na te pączki pyszne 🙂

SKŁADNIKI

kg mąki, najlepiej szymanowskiej + szczypta soli

13 dkg drożdży

15 żółtek

15 dkg cukru

15 dkg masła

olejek cytrynowy podłużny

olejek pomarańczowy

2 łyżki spirytusu

1/2 litra mleka

powidła

cukier puder + cukier waniliowy do posypania

olej + smalec do smażenia

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i łyżeczką ciepłego mleka. Wlać to do dołka w mące i lekko połączyć z odrobiną mąki. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, olejkami i spirytusem. Masło roztopić. Do miski wlewamy żółtka, wyrabiamy ciasto, wlewamy letnie masło, wyrabiamy i dolewamy letnie mleko ( tyle mleka żeby ciasto było lekkie ). Zostawiamy do wyrośnięcia. Formujemy pączki z powidłami i zostawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Do dobrze rozgrzanego tłuszczu wrzucamy pączki i gotujemy 5 minut, po pół z każdej strony. Wykładamy pączki na ręczniki papierowe. Obsypujemy lub lukrujemy po wystudzeniu.

Babcia Isia życzy smacznego 🙂

IMG_7767

Zobacz także

1 komentarz

Kamil 6 lipca 2016 - 17:18

Pączki wyglądają przepysznie! W weekend koniecznie wypróbuję ten przepis. Pozdrawiam Kamil

Odpowiedz

Dodaj komentarz


× siedem = 7